روزهداران باید توجه ویژهای به رژیم غذایی خود داشته باشند و مناسبترین غذاهای ممکن را انتخاب کنند. چند سالی است که ماه رمضان با فصل گرما همراه بوده و در نتیجه روزهداران به خصوص کارمندان و کارگران و سایر مشتغلان به کار درشرکت ها و کارخانه ها که نیاز به انرژی بیشتری دارند، باید سطح انرژی خود را حفظ کنند و از وسوسه های غذایی نا سالم که با این ماه همراه است اجتناب کنند .
در ماه رمضان رژیم غذایی ما و همین طور وعده ها و منوی غذایی کارمندان شرکت ها به طور کامل تغییر میکند. در این مدت بدن کارمندان روزهدار فقط در وعدههای غذایی سحر و افطار تغذیه میشود. کارمندان روزهدار در ماه رمضان ضمن توجه به مصرف غذاهایی با شاخص قندی (GI) پایین ، باید در هر دو وعدهی غذایی سحر و افطار غذاهایی مانند :سبزیجات ،غلات ، گوشت ،محصولات لبنی و میوه مصرف کنند.
وعده ی غذایی سحری باید سلامت و با کالری کافی باشد تا تامینکنندهی انرژی لازم برای زمان روزهداری کارمندان باشد که بهره وری شرکت پایین نیاید .این مساله بسیار مهم است که غذای مصرفی کارمندان روزهدار هیدراته باشد (غذاهای هیدراته از قبیل خیار،سالاد کاهو،کرفس،ترب،گوجه فرنگی،گریپ فروت و هندوانه)، بنابراین کارمندان باید توجه دقیقی در انتخاب وعدهی غذایی سحر داشته باشند.
کارافید سعی دارد چند نکته دربارهی وعده سحری و افطار کارمندان روزهدار بیان کند تا روزهداری مانع کارکردن و افت بهره وری کاری آنها نشود:
غذاهایی که کارمندان بهتر است در وعدهی سحری مصرف کنند:
- غذاهایی با پروتئین بالا
تخم مرغ غذایی مغذی و حاوی پروتئین بالاست. تخممرغ به تنهایی و در غذاهای دیگر یکی از منابع اصلی تامین پروتئین بدن است.
وعده ی غذایی سحری باید سلامت و با کالری کافی باشد تا تامینکنندهی انرژی لازم برای زمان روزهداری کارمندان باشد که بهره وری شرکت پایین نیاید .این مساله بسیار مهم است که غذای مصرفی کارمندان روزهدار هیدراته باشد (غذاهای هیدراته از قبیل خیار،سالاد کاهو،کرفس،ترب،گوجه فرنگی،گریپ فروت و هندوانه)، بنابراین کارمندان باید توجه دقیقی در انتخاب وعدهی غذایی سحر داشته باشند
- غذاهای غنی از فیبر
غذاهای غنی از فیبر موادی هستند که بدن کارمندان روزهدار در وعده ی سحر به آن نیاز دارد. فیبر در معده حالت ژله ای پیدا کرده و هضم غذا را تسریع میکند و همچنین موجب کاهش کلسترول و کنترل قند خون کارمندان میگردد و باعث میشود در طول روزهداری بدن کارمندان دیرتر تحلیل رود.
- غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین
محصولات لبنی یک منبع عالی تغذیه برای کارمندان روزهدارهستند. با خوردن یک اسموتی ماست شیر و وانیل و عسل بدن کارمندان روزهداردر طول روز کاملا هیدراته باقی میماند.
غذاهایی که در وعده ی سحری بهتر است مصرف نشوند:
- کربوهیدرات ساده یا تصفیه شده در وعده سحری کارمندان روزهدار
مواد غذایی هایی که تنها 3 الی 4 ساعت انرژی را برای کارمندان روزهدار فراهم میکند و مواد مغذی ضروری کمی دارند مانند : قند ، آرد سفید ،شیرینی ، دونات
- مواد غذایی شور در وعده سحری کارمندان روزهدار
عدم تعادل در سطوح سدیم بدن کارمندان روزهدار باعث میشود در طول روز احساس تشنگی پیدا کنند، بنابراین باید از مواد غذایی مانند آجیل ،ترشی، چیپس و غذاهای حاوی سس سویا اجتناب کرد.
- نوشیدنی های کافئین دار در وعده سحری کارمندان روزهدار
قهوه دارای کافئین است که منجر به بیخوابی و بیحسی کارمندان روزهدار میشود. علاوه بر این مواد غذایی کافئیندار هیدراته نیستند و حس تشنگی را در حین کار برای کارمندان به همراه دارد.
در حالی که سحری اهمیت بسیار بالایی برای کارمندان روزهدار دارد، عادات خوردن در طول افطار را نمیتوان نادیده گرفت. بنابراین باید از رژیم غذایی متعادل که باعث اطمینان از تامین نیازهای ضروری بدن کارمندان روزهدار میشود در وعده ی افطار استفاده کرد. این مواد شامل سدیم و پتاسیم است که بخصوص در فصل گرما با تعریق از دست میرود.
غذاهایی که در طول افطار بهتر است خورده شوند
- میوه های غنی از پتاسیم در وعدهی افطار کارمندان روزهدار
خرما یک منبع مغذی و عالی برای افطار است. این مادهی غذایی نه تنها به سرعت هیدراته شدن کمک میکند بلکه به کارمندان انرژی میدهد تا بعد از ساعت های طولانی روزه سرحال شوند .
- مایعات مناسب در وعدهی افطار کارمندان روزهدار
برای جلوگیری از کمبود آب بدن ،مصرف آب و آب میوه ، بین افطار و زمان خواب برای کارمندان روزهدار توصیه میشود.
- آجیل خام برای کارمندان روزهدار
بادام حاوی چربی های خوب است که برای بدن ضروری هستند، به ویژه هنگامی که بدن کارمندان روزهدار پس از ساعت های طولانی بدون غذا، میل یه چربی داشته باشد. این یک غذای عالی برای افطار است که به کارمندان روزهدار کمک میکند تا احساس سیری کنند، بدون اینکه در مصرف غذا زیاده روی نمایند.
- سبزیجات با خواص آب رسانی در وعده ی افطار کارمندان روزهدار
خیار، کاهو و سایر سبزیجات دارای فیبر بالا، دارای خواص آبرسانی میباشند. این مواد غذایی نه تنها به بدن کارمندان روزهدار کمک میکند خنک بمانند، بلکه انتخاب خوبی برای حفظ سلامت پوست و جلوگیری از یبوست در ماه رمضان است.
روزه گرفتن در طول ماه رمضان میتواند سلامت کارمندان را بهبود بخشد اما تنها در صورتی که به روش مناسب انجام پذیرد. در غیر این صورت میتواند مضرات بیشتری نسبت به فواید آن برای کارمندان ایجاد کند.کارمندان هنگامی که مقدار زیادی غذاهای اشتها آور میبینند باید خوردن را کنترل کنند تا منجر به برهم زدن متابولیسم بدن نشود. امید است کارمندان محترم با رعایت رژیم غذایی سالم ضمن توجه به بُعد معنوی روزهداری به سلامت خود نیز توجه کنند.
لیست ۱۰ غذای مخصوص ماه در سحری و افطار رمضان در سراسر دنیا
- Dahi vadey: دانه ی عدس که در سس ماست تند خیس میشود (هند)
- Haleem: خورش گوشت گاو، گندم بلغور و عدس (خاورمیانه، هند، پاکستان و آسیای مرکزی)
- Chicken 65: تکه های مرغ حاوی نعناع که با نعناع سرخ میشود (هند)
- Ramazan Kebabi: ظرف ساخته شده با گوشت بره، پیاز، ماست و نان پیتا (ترکیه)
- Ful medammes: لوبیای پخته شده با سیر و پهن شده در نان (شمال آفریقا)
- Paomo: سوپ نان و گوشت گوسفند (چین)
- Chapatis: پیتزای نعناع با سبزیجات و گوشت (هند و پاکستان)
- Fattoush: سالاد سبزیجات و نان پیتا (لبنان و کشورهای عربی)
- Konafah: نان با خمیر ماهی و پنیر (خاورمیانه)
- Kolak: یک دسر میوه ای ساخته شده با قند ، شیر نارگیل و برگ پاندانوس و میوه (اندونزی)
با سلام
خیلی جالب بود با تشکر از نویسنده مقاله
بسیار عالی و مفید بود
ای بابا،شرکت ها منوی غذاهای طول سالش رو بازنگری بکنن ،یه ماه رمضانو پیش کش…والا